Det digitale skal ikke revolutionere. Det skal effektivisere og supportere

Digitalisering af bygge- og anlægsbranchen er ikke en revolution, der sker lige om lidt. Byggeriets aktører anvender allerede i dag mange forskellige digitale værktøjer til at optimere projekter, effektivisere planlægning og støtte projektlederne i deres daglige arbejde.

For at sikre, at det er de rette løsninger, der anvendes og investeres i, er det afgørende at forstå de digitale behov i selve projektet – og i organisationen for projektet.

I dagens byggeri er der mange aktører, der arbejder på at digitalisere flere processer i byggeriet. Det er muligt at få en løsning for næsten alt – og med AI er denne udvikling kun blevet accelereret. Med alle de muligheder, der er i dag, ser vi typisk byggeriets aktører gå i to retninger – enten skal de have det hele, eller også skal de slet ikke have noget udover ’standardløsningen’.

I digitaliseringens iver – eller i frygten for digitalisering – glemmes nogle gange det meget vigtige spørgsmål: Hvorfor?

Hvorfor skal vi gøre projektet digitalt? – eller hvorfor skal vi ikke?

Der er sjældent et entydigt svar. Men det er et svar de enkelte aktører og projektledere altid må finde, hvis de planlagte digitale investeringer skal have effekt og give værdi.

Hos Molt Wengel er det vores erfaring, at succesfuld digitalisering starter med en klar forståelse hos bygherre af både organisationens og projektets behov og ambitioner. Vi arbejder derfor sammen med vores kunder om at identificere, hvad digitaliseringen konkret skal bidrage med i et bygge- eller anlægsprojekt: Om det er effektivisering, bæredygtighed, dokumentation, bedre ressourceudnyttelse eller noget helt femte. Vi hjælper med at formulere de rigtige krav, så projekterne leverer den forventede værdi, uden at kompleksiteten løber løbsk.

Når vi samarbejder med en bygherre om den digitale del af et projekt, sætter vi allerførst fokus på at forstå projektets behov. Det gælder ikke blot selve bygge- og anlægsprojektet, men i særlig grad også driftens behov på lang sigt.

Jo bedre vi tænker den mangeårige drift af bygningen eller anlægget helt ind i udbudsmaterialets krav til de digitale leverancer, des større gevinst kan de digitale muligheder give.

 

Stil de rigtige krav – og få dem opfyldt

Vi ser digitale leverancer, der aldrig bliver leveret. Det sker, hvis projektet stiller krav til leverancer, der egentlig ikke er behov for. Dermed kan leverancen blive glemt på en rådgivers computer eller blive sendt til nogen, der ikke ved, hvad de skal stille op med leverancen. Simpelthen manglende opfølgning.

De digitale leverancer risikerer let at drukne i byggeriets mange facetter. Og for at undgå dét, er det vigtigt at klarlægge behov og stille krav, der løbende kan følges op. Der skal være fokus på, at de aftalte løsninger bliver leveret og fungerer i praksis.

Molt Wengels tilgang til det digitale samarbejde på bygge- og anlægsprojekter sikrer, at data og digitale værktøjer ikke blot bliver en formalitet, men et aktivt bidrag til en mere effektiv og strømlinet bygge- og anlægsproces.

 

Hvor havner projektets tegninger? – Digitalt beredskab

En ny erkendelse i bygge- og anlægsbranchen er det øgede behov for datasikkerhed. Digitale plantegninger, forsyningskæder og energistrukturer er i de seneste år blevet viden, der ikke må komme i de forkerte hænder.

Fokus på datasikkerhed er derfor blevet afgørende. Heldigvis ser vi mange bygherrer være forberedte på dette. Dog bliver det digitale fodspor ofte mere spredt, så snart det indgår i samarbejdet mellem bygherre, rådgivere og entreprenører. Derfor er det ligeledes vigtigt, at bygherren får stillet krav til datasikkerheden allerede i udbuddet.

 

Vi hjælper dig med at komme i gang og i mål

Vi forstår, at det både er komplekst at komme i gang – og ikke mindst i mål med at få indfriet de digitale ambitioner. Og det kan være svært at få hånd om, hvad alle de digitale muligheder faktisk betyder og bidrager med. Det er med andre ord ikke forventeligt, at den enkelte projektleder til fulde forstår alle aspekter i de digitale muligheder. Derfor er vores råd at teame op med en ekspert, der kender feltet og har set udfordringerne mange gange før.

Hvis du vil læse mere om, hvad der er relevant at overveje ved det digitale samarbejde, finder du den praktiske guide til IKT, som Molt Wengel har udarbejdet i samarbejde med BuildingSMART, i vores vidensarkiv: Gå til Vidensarkiv

Den 3. juni 2025 inviterer vi indenfor på vores skønne advokatkontor i Aarhus til et event med titlen: Udbud, digitalisering og bæredygtighed i fremtidens byggeri

Kom og mød teamet. Og deltag i undervisning inden for de tre vigtigste emner i bygge- og anlægsbranchen lige nu. Vi lover, du vil få en indsigtsfuld formiddag – krydret med faglige diskussioner og mulighed for networking.

I løbet af formiddagen vil du bl.a. blive præsenteret for de seneste kendelser fra Klagenævnet for Udbud.

Du vil få en grundig gennemgang af IKT og digitalt byggeri fra én af nøglepersonerne bag guiden, Bygherrens anvendelse af IKT og OpenBIM.

Og du vil få en dybdegående indsigt i vores erfaringer med cirkulært byggeri, som vi bl.a. har fået gennem arbejdet i et taskforce under Region H. Vi har ved dette event inviteret en gæst med fra taskforcen til at præsentere, hvordan vi samarbejder om at nå vores ambitiøse målsætninger på området.

Kathrine Ahrenholt, Sofie Grubb Turley, Patrick Rask Buskbjerg fra Molt Wengel og Line Nørmark fra Transition er eksperterne, som deler deres indsigter, starter diskussioner og naturligvis står til rådighed for de spørgsmål, der må komme i løbet af formiddagen.

 

TILMELD DIG DET GRATIS EVENT HER

Mængderegulerede aftaler

27-01-25

I ny artikel ser vi nærmere på fordele og ulemper ved mængderegulerede aftaler i bygge- og anlægsbranchen.

Læs artiklen og bliv klædt på til at indgå den bedste aftale for dit projekt - med eller uden mængderegulering.

Læs artikel

Er tilbudsgiver forpligtet til at deponere et beløb, for at dokumentere deres pålidelighed?

22-01-25

I en ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud bliver der taget stilling til, hvornår en tilbudsgiver er blevet pålagt at yde erstatning. Advokat Kathrine Ahrenholt kommer i et indlæg med bemærkninger til kendelsen og påpeger dens vigtighed for valg af evalueringsmodel.

Læs Kathrines indlæg

Lovforslag med indflydelse på offentlige udbud

04-09-24

Den 3. september blev et lovforslag sendt i høring, hvor en vedtagelse vil kunne ændre på reglerne for vurdering af pålidelighed i offentlige udbud. Vi har derfor spurgt vores dygtige kolleger Kathrine Ahrenholt og Heidi Sander Løjmand om mulige konsekvenser for offentlige bygherrer.

Læs deres svar her