Ny udbudskendelse: Er tilbudsgiver forpligtet til at deponere et beløb, for at dokumentere deres pålidelighed?

Klagenævnet for Udbud har i en ny kendelse fra 20. januar 2025 taget stilling til, hvornår en tilbudsgiver er blevet pålagt at yde erstatning., jf. udbudslovens § 138, stk. 3, nr. 1.  Herudover har Klagenævnet for Udbud taget stilling til, hvorvidt en evalueringsmodel var egnet til at identificere det økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Sagen om Jammerbugt Kommunes udbud ført af Molt Wengel

Sagen omhandler Jammerbugt Kommunes udbud af to delaftaler vedrørende rengøring af kommunes ejendomme. Kommunen havde tildelt begge delaftaler til KN Rengøring. KN Rengøring var omfattet af en frivillig udelukkelsesgrund (udbudslovens § 137, stk. 1, nr. 4), idet Herlev Kommune i 2021 ophævede en kontrakt med KN Rengøring. Det følger af udbudslovens § 138, stk. 1, at ordregiver ikke kan udelukke en tilbudsgiver, hvis tilbudsgiver har fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at tilbudsgiveren er pålidelig.

Jammerbugt Kommune havde indhentet en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om RN Rengørings pålidelighed, i overensstemmelse med den gældende udbudslovs § 138, stk.1, 2. pkt. Jammerbugt Kommune besluttede at følge styrelsens udtalelse, og udelukkede derfor ikke KN Rengøring fra udbuddet.

Det følger af udbudslovens § 138, stk. 3, nr. 1, hvis en tilbudsgiver er blevet pålagt at yde erstatning, skal tilbudsgiver fremsende dokumentation for, at erstatningen er betalt. Dette gælder også, hvis tilbudsgiver har påtaget sig at betale erstatning. Hvis tilbudsgiver ikke fremsender dokumentation for betaling af erstatningen, kan tilbudsgiver ikke dokumentere sin pålidelighed, og er derfor udelukket fra at deltage i udbuddet.

Klager argumenterede under klagesagen, at KN Rengøring allerede ved Herlev Kommunes fremsættelse af erstatningskrav mod KN Rengøring, var blevet pålagt at betale en erstatning til Herlev Kommune. Det var i den forbindelse ikke afgørende, hvorvidt der var truffet en endelig dom eller afgørelse vedrørende det fremsatte erstatningskrav. Klager påpegede også, at Jammerbugt Kommune fx kunne have krævet, at tilbudsgiver deponerede et beløb svarende til den krævede erstatning, som derefter kunne frigives i overensstemmelse med den endelige afgørelse.

Jammerbugt Kommune gjorde derimod gældende, at der er anlagt en voldgiftssag om kravet, og at KN Rengøring har fremsat indsigelser mod Herlev Kommunes krav. Det er derfor uvist, om Herlev Kommune har et krav mod KN Rengøring, og i givet fald, hvor stort kravet er. Det var på den baggrund kommunens opfattelse, at KN Rengøring ikke var blevet pålagt at yde erstatning.

Klager klagede også over, at evalueringsmodellen ikke var egnet til at identificere det økonomisk mest fordelagtige tilbud. Jammerbugt Kommune havde for underkriteriet ”Ydelsesberegning”, anvendt en ”matematisk formel”. Kommunen havde et ønske om, at tilbudsgiverne tilbød det antal timer, som dækkede over ”forventet gennemsnitlig daglig ydelse” – eller i hvert fald tæt på det ønskede antal timer. Jammerbugt Kommune havde beskrevet modellen i udbudsmaterialet, samt (direkte) angivet den ydelse, som ville medføre det bedste pointtal for underkriteriet.

Klager argumenterede for, at evalueringsmodellen var i strid med udbudslovens § 160 og § 161, da den vedrørende Ydelsesberegningen ikke var i stand til at afspejle den reelle forskel mellem tilbuddene. Dette var særligt problematisk, når der kun var modtaget to tilbud, hvor tilbuddet med laveste yPoint tildeles 10 point, mens tilbuddet med højeste yPoint tildeles 0 point.

Jammerbugt Kommune hævdede derimod, at evalueringsmodellen var fastlagt og beskrevet i udbudsbetingelserne, jf. udbudslovens § 160. Kommunen havde evalueret tilbuddene i overensstemmelse med den beskrevne model, som desuden havde været egnet til at identificere det økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Kendelse fra Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud kom i sagen frem til, at Jammerbugt Kommune havde gennemført processen og vurderingen af RN Rengørings pålidelighed i overensstemmelse med udbudslovens regler. Klagen blev således ikke taget til følge.

Afgørelsen er baseret på, at når der ikke foreligger en dom eller anden afgørelse, er KN Rengøring ikke pålagt at betale en erstatning, jf. udbudslovens § 138, stk. 3, nr. 1. Den omstændighed, at Herlev Kommune har fremsat et erstatningskrav, indebærer således ikke, at KN Rengøring er pålagt at betale en erstatning. Herudover udtalte Klagenævnet, at det er åbenbart, at KN Rengøring heller ikke har ”påtaget” sig at yde erstatning til Herlev Kommune. Klager fik således ikke medhold i, at KN Rengøring ikke havde dokumenteret deres pålidelighed.

Vedrørende evalueringsmodellen konkluderede Klagenævnet for Udbud, at en evalueringsmodel, som er beskrevet i udbudsmaterialet, og overholder udbudslovens § 160, stk. 1, ikke kan tilsidesættes, hvis den er gennemsigtig og overholder ligebehandlingsprincippet, jf. udbudslovens § 160, stk. 2. Desuden fandt Klagenævnet for Udbud, at modellen konkret havde været egnet til at identificere det økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Molt Wengels bemærkninger til kendelsen

Fra 1. januar 2025 skal offentlige ordregivere ikke længere indhente en vejledende udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om udelukkede virksomheders pålidelighed. Ordregiver skal i stedet selv vurdere pålideligheden. Kendelsen bidrager væsentligt til forståelsen af, hvordan ordregiver skal forholde sig, når den kontrakt, der er genstand for udelukkelsen af tilbudsgiver, forsat verserer, fx ved de danske domstole.

Advokat Kathrine Ahrenholt påpeger også, at kendelsen er vigtig i forbindelse med valg af evalueringsmodel. Klagenævnet har tidligere behandlet en lignende problemstilling i kendelse af 15. marts 2013 (Cowi A/S mod Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S). I den sag konkluderede Klagenævnet, at en model, hvor tilbuddet med laveste pris fik maksimumpoint, og tilbuddet med højeste tilbudspris fik 0, ikke var konkret uegnet. Klagenævnet blåstempler således endnu engang en evalueringsmodel, hvor to tilbud tildeles henholdsvis 0 point og maksimumpoint.

Hos Molt Wengel har vi stor erfaring med udbudsprocesser, herunder udarbejdelse af udbudsmateriale og vurdering af pålidelighed. Har du har spørgsmål til udbud eller den nye kendelse, er du altid velkommen til at kontakte Kathrine på +45 5180 8078 eller  Læs mere om vores ydelser inden for udbud.

 

Hvor er vi med digitalisering i fremtidens byggeri?

05-02-25

Byggeriets aktører anvender allerede i dag mange forskellige digitale værktøjer til at optimere projekter, effektivisere planlægning og støtte projektlederne i deres daglige arbejde.

I et indlæg giver advokat Sofie Grubb Turley sine anbefalinger til, hvad du som aktør i et byggeprojekt bør overveje lige nu og her.

Læs Sofies indlæg

Lovforslag med indflydelse på offentlige udbud

04-09-24

Den 3. september blev et lovforslag sendt i høring, hvor en vedtagelse vil kunne ændre på reglerne for vurdering af pålidelighed i offentlige udbud. Vi har derfor spurgt vores dygtige kolleger Kathrine Ahrenholt og Heidi Sander Løjmand om mulige konsekvenser for offentlige bygherrer.

Læs deres svar her

Se optagelser af briefings

16-06-24

Hver onsdag afholder vi korte online-briefings i din frokostpause. Her kan du holde dig ajour med entrepriseret og andre faglige emner inden for byggeriet. Få adgang til optagelser af seneste afholdelser i vores Vidensarkiv.

Få adgang til Vidensarkiv