Emissionsfri udførelse på byggepladsen

Esbjerg Kommune projekt gennemført i Inddragende Byggeri

Esbjerg Kommune og DIN Forsyning har i et spændende pilotprojekt brugt eldrevne maskiner til at udføre arbejderne i forbindelse med en byggemodning. Målet med projektet var at gøre byggemodningen emissionsfri.

Projektet blev udført i entrepriseformen Inddragende Byggeri med Molt Wengel som juridisk rådgiver i processen.  Inddragende Byggeri blev valgt, da det i modsætning til de klassiske entrepriseformer åbner op for tidlig inddragelse af entreprenøren i planlægningsfasen. Dette sikrede, at der fra start var vidensdeling på tværs af faggrupper, hvilket blandt andet gav bedre styring og overblik over f.eks. projektets budget.

 

 

Emissionsfri byggeplads har betydning for juraen

Emissionsfrie projekter adskiller sig fra traditionelle projekter og kræver, at mange aspekter tages i betragtning, når udbud og aftalegrundlag skal laves.

Udførelsestiden kan f.eks. være længere end normalt, da der skal tages højde for maskinernes ladetider og arbejdskapacitet. Dertil kommer håndteringen af strømpriser og risikoen ved svingende priser – både i løbet af dagtimerne, men også påvirket af vejr og årstid. Vi kender til prisen, når udbuddet laves, men den kan variere fra dag til dag, og det skal også tages med i overvejelserne.

Et andet spørgsmål, der kan opstå i tilknytning til projektet, er, om der er nok eldrevne maskiner ledige i den givne periode, og hvorfra de skal rekvireres. Der findes maskinparker både indlands og i f.eks. Tyskland, men har de maskiner nok til projektet? Hvad kræver det at hente dem til Danmark, og hvem har ansvaret for at skaffe nok kapacitet til at udføre entreprisen helt emissionsfrit?

Med andre ord er der mange faktorer, der skal tages højde for i udbuddet, så risikoen bliver reguleret og fordelt på en god måde mellem parterne.

Molt Wengel reflekterer

Projekter som dette kan være med til at vurdere, om det i fremtiden kan lade sig gøre at udføre arbejdet 100 % emissionsfrit, og hvordan det bedst stykkes sammen. Det afhænger også af entreprenørernes vurdering, om de kan se potentialet og muligheden for rent faktisk at gennemføre det.

Næste skridt i et tilsvarende projekt, hvor bæredygtighed er i højsædet, kunne være at fokusere på de materialer, der anvendes i projektet. Udover et ønske om at gøre byggemodningen emissionsfri, bruger anlægsbranchen materialer som fx rør og asfalt, der er CO2-belastende. Der er mange nye produkter på markedet, som kan erstatte nogle af de komponenter og materialer, der belaster mest. Vi ser dog sjældent, at bygherre eller entreprenør ønsker at være first movers på nye produkter, da garantien ikke nødvendigvis holder.

Molt Wengels advokat Marianne Bjørnkjær uddyber:

“Risikoen ved at bruge nye materialer eller genbrugsmaterialer kan deles op, så ansvaret er fordelt. Det kan godt betale sig at bygge mere bæredygtigt og være bevidst om de materialevalg, der bliver taget. Derudover kan samarbejdsformer med tidlig entreprenørinddragelse være en stor fordel for at få løst projekters succeskriterier – hvad enten de vedrører bæredygtighed eller andre krav til projektet.”

Taskforce til fremme for cirkulært byggeri

21-08-24

Molt Wengel er budt med i en taskforce, der har til formål at fremme cirkulært byggeri i Region H.

Vi glæder os til at gøre en mærkbar forskel for at fremme bæredygtighed i byggeriet.

Læs om Molt Wengels rolle i taskforcen

Sådan blev Inddragende Byggeri til

15-05-24

Hos Molt Wengel har vi et kreativt team dedikeret til at skabe nye brugervenlige ydelser og koncepter - med udgangspunkt i branchen og kundernes behov. Inddragende Byggeri er et eksempel på et koncept, der skaber øget effektivitet i mindre byggeprojekter.

Læs fortællingen