Den 3. september 2024 blev der sendt et lovforslag i høring, der vil kunne ændre på reglerne for vurdering af pålidelighed i offentlige udbud.
I den forbindelse har vi spurgt vores dygtige kolleger i Molt Wengel, Kathrine Ahrenholt og Heidi Sander Løjmand, om mulige konsekvenser for offentlige bygherrer, hvis lovforslaget bliver vedtaget. Læs deres svar her:
Hvad betyder det, at regeringen i et nyt lovforslag ønsker at ændre på vurderingen af pålidelighed og ophæve et krav om vejledende udtalelser i offentlige udbud?
”Det betyder, at den relativt nye enhed, der er oprettet til at komme med vejledende udtalelser i sager om udelukkelse (Enheden for Vurdering af Pålidelighed), lukkes, og at ordregiver derfor igen som før 1. januar 2023 skal foretage vurderingen selv – uden styrelsens involvering.
Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil enheden skulle lukkes pr. 1. januar 2025, og erfaringer, som KFST har oparbejdet vedrørende de vejledende udtalelser, vil gå tabt. Dét kan forståelig nok skabe en vis utryghed blandt offentlige ordregivere.
Lovforslaget kræver samtidig, at der sker en ændring af udbudslovens § 138, stk. 1 for at få fjernet anmodningspligten.”